Flanders Knowledge Area

Handboek Internationalisering is een online publicatie van Flanders Knowledge Area. De informatie in het Handboek Internationalisering betreft internationalisering van het hoger onderwijs, en richt zich vooral tot de personeelsleden van de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen.

12.1.4 ESN - Erasmus Student Network

ESN is sedert 1989 verantwoordelijk voor de primaire opvang en de sociale integratie van uitwisselingsstudenten in Europa. De missie is internationale studenten vertegenwoordigen, en op die manier mogelijkheden creëren voor interculturele communicatie en zelfontwikkeling volgens het principe studenten helpen studenten. ESN wil op die manier van de Erasmus-student een volledig geïntegreerd lid van het gastinstituut en de lokale studentengemeenschap maken.

In België zijn er op dit moment zeven secties: ESN Gent, ESN Antwerpen, ESN Brussel, ESN EHSAL ESB Brussel, ESN Louvain-la-Neuve, ESN HEC Liège en ESN Liège.

ESN hoopt in Vlaanderen nog lokale ESN-secties op te zetten aan hogeronderwijsinstellingen in de andere Vlaamse hogeronderwijssteden.

Er zijn momenteel 12.000 leden in 339 lokale secties in 34 landen die op vrijwillige basis werken aan instellingen voor hoger onderwijs. ESN biedt op die manier diensten aan 150.000 studenten.

ESN België is een goed functionerend en professioneel netwerk maar is enkel actief in de grote (universiteits-)steden. In theorie kan iedere inkomende student participeren aan alle activiteiten, ook als de internationale student niet studeert in die specifieke steden, maar de praktijk leert ons dat de afstand naar deze grotere steden voor de inkomende studenten soms heel groot is. Gesprekken met ESN leren ons dat elke hogeschool in een kleinere stad ook een sectie kan oprichten, eventueel onder peterschap van een grotere sectie.Lees verder: 12.2   Inkomende studenten: studiebegeleiding
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen