Inhoudsopgave

Design & CMS by Deltacom

Flanders Knowledge Area

Handboek Internationalisering is een online publicatie van Flanders Knowledge Area. De informatie in het Handboek Internationalisering betreft internationalisering van het hoger onderwijs, en richt zich vooral tot de personeelsleden van de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen.

9.1.2 ... met hulp van anderen ...

Wie zal dat betalen?

Michèle heeft haar idee intussen afgetoetst met collega’s in andere diensten die van ver of dichtbij bij internationale studenten of sociale dienstverlening betrokken zijn. Haar enthousiasme wordt door de reeks maar’en danig getemperd. Om nog te zwijgen van de lauwe ‘wie-zal-dat-betalen-reactie’ van het management. Op extra centen van de instelling kan ze alvast niet rekenen. Gelukkig heeft ze al voor hetere vuren gestaan: als ze in huis geen sponsors vindt, dan gaat ze wel elders aankloppen.

In een omgeving waar de middelen schaars zijn en de creativiteit groot, moet men dikwijls op zoek naar extra fondsen om goede ideeën om te kunnen zetten in innovatieve producten. Daarom houdt de International Officer de vinger aan de pols van wat borrelt in zijn organisatie én volgt hij tegelijkertijd de internationale ontwikkelingen en subsidiekanalen op de voet. De International Officer vormt de link tussen oproepen voor internationaliseringsprojecten en de opleidingen die hij bedient. Er zijn heel wat organisaties – lokale zowel als internationale – die middelen ter beschikking stellen van initiatiefnemers die hun steentje kunnen bijdragen tot de realisatie van hun visie, missie of langere termijndoelstellingen.

Voor de doorsnee international office in Vlaanderen zijn in eerste instantie de Europese subsidies een belangrijke aanvulling op de eigen middelen. Die subsidies zijn verzameld op de website van het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA): http://www.vleva.eu/subsidiewijzer.

Andere interessante subsidiekanalen voor (internationale) projecten zijn:


Een projectoproep is een bekendmaking

  • van de beschikbaarheid van middelen voor individuen of organisaties die initiatieven nemen die bijdragen tot een min of meer specifieke doelstelling, en
  • van de voorwaarden waaraan zo'n initiatief moet beantwoorden om in aanmerking te komen voor financiering.

Een programma is het kader waarbinnen een oproep gelanceerd wordt:

  • een reeks projecten die bijdragen tot de realisatie van een algemene doelstelling op een hoger niveau, bv. sectoraal niveau of regioniveau.

Het programma bij uitstek van de International Officer in de instelling voor hoger onderwijs is het Lifelong Learning Programme (LLP) van de Commissie (waarbinnen het Erasmusprogramma een prominente rol speelt) en zijn opvolger Youth on the Move, waarbinnen het Erasmusprogramma een prominente rol speelt.

De manager van een project dat gecofinancierd wordt door anderen:

  • kan goed met cijfers overweg
  • heeft niet alleen kaas gegeten van begrotingen, financiële regelgeving en ingewikkelde financieringsschema's, maar
  • kan ook onderhandelen met partners en creatief denken.Lees verder: 9.1.3   ... die ook hun eigen belangen hebben...
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen